10 Gjera te mrekullueshme qe mund te beni me Wolfram Alpha

wolfram alphaNuk e di keni degjuar ndonjehere per Wolfram Alpha e cila eshte nje “motorr kerkimi llogarites njohurish”. Kjo duket fjale pak e veshtire por nese e provoni ta perdorni do shikoni qe eshte nje vegel shume e mire qe mund t’ju vije ne ndihme ne zgjidhjen e problemeve tuaja te perditshme.

Aplikacioni i Apple qe komandohet me ze “siri” 25% te kerkimeve te tij i merr nga wolfram alpha. Ju mund ta perdorni kete mundesi qe kjo vegel ofron ne avantazhin tuaj ne jeten e perditshme ose per zgjidhjen problemave te shkolles.

Kjo kuti kerkimi bosh ne faqen kryesore ofron mundesi te pafundme.Nqs klikoni nje nga imazhet me jeshile si ne rastin e mesiperm do tju shfaqet nje nga shume mundesite per te cilen kjo faqe ofron zgjidhje. Me poshte do te rendisim disa nga aftesite qe ky motorr kerkimi zoteron.

1.Krahasime

Wolffram Alpha mund te perdoret shume mire per krahasime te ndryshme. Duke perdorur termin “vs” qe do te thote kundra ose perkundrejt ne mes te dy fjaleve ju mund te beni krahasimin ndermjet tyre.

Shembulli: ju mund te krahasoni faqe internet qe te shihni diferencat midis tyre ne lidhje me trafikun qe ato marrin.
provoni te shkruani facebook.com vs google.com
Ju mund te krahasoni qytete, libra, ushqime, kompani prodhimi makinash dhe pothuajse cdo gje qe mund t’ju vije neper mend.

facebook vs google

2.Informacion mbi Ushqimet

Wolfram Alpha sherben gjithashtu per te pare se çfare vlerash ushqimore kane ushqime te ndryshme. Ju nuk keni pse ta ndaloni kerkimin vetem per nje ushqim te caktuar – fusni disa tipe ushqimesh dhe wolfram alpha do ti krahasoje ato per ju.
per shembull mund te krahasoni portokallin me mollen ose te bardhen e vezes me te verdhen e vezes (egg white vs egg yolk) duhet te keni parasysh qe kerkimet ti beni ne anglisht sepse wolfram alpha nuk e njeh gjuhen shqipe.
Nese keni veshtiresi me gjuhen angleze fjalori anglisht shqip ne kete faqe ju vjen ne ndihme.

te bardhat e vezes apo te kuqet e vezes

3. Ekuacione Matematike te Komplikuara

Wolfram Alpha eshte ideal per zgjidhjen e ekuacioneve matematikore nga me te thjeshtat tek me te veshtirat ai gjithashtu eshte ne gjendje te krijoje dhe grafik per nje ekuacion te caktuar, kjo mund te jete nje ndihme e madhe per nxenesit e tetevjecares dhe te gjimnazeve qe kane veshtiresi ne zgjidhjen e ekuacioneve matematikore.
psh mund te shkruani nje ekaucion te thjeshte: 2x^2+5=7 dhe ai do te gjeje x dhe do te beje dhe grafikun per kte ekuacion. ose mund te shkruani dhe ekuacione te veshtira si psh: factor 2x^5 – 19x^4 + 58x^3 – 67x^2 +56x -48

si te zgjidh ekuacione matematike

4. Ku jam une?

Pyesni Wolfram ku jam une ne anglisht “where am I” dhe ai do te perdore te dhenat e IP adreses tuaj per te gjetur vendndodhjen tuaj dhe do t’ju jape koordinatat e sakta. Gjithashtu ju mund te fusni IP adresen e nje serveri ose ten je faqeje internet dhe wolfram do ta gjeje ku ajo ndodhet dhe do t’jua tregoje menjehere.

where am I

5. Sa dite kane ngelur deri ne nje date te caktuar?

Doni te dine sa dite kane ngelur deri ne ditelindjen tuaj , festen e preferuar ose çfaredo date? vetem pyesni days until (nje date te caktuar)
psh days until christmas

days until christmas

6.Gjeneroni Fjalekalime

Wolfram Alpha mund te gjeneroje nje fjalekalim te rastesishem dhe mund te llogarise sa kohe duhet per ta thyer ate fjalekalim, ju gjithashtu keni mundesine te ndryshoni rregullat qe perdoren per ta gjeneruar ate fjalekalim.
psh shkruani: 8 character password

password generator

7. A jam i pire?

Ishit duke pire? Wolfram alpha mund te llogarise nqs ju mund te ngisni makinen apo jo duke mos shkelur rregulloren e qarkullimit per masen e alkolit te lonumuar gjate ngarjes se makines. Pyesni “ Am I drunk?” dhe do tju shfaqet nje formular qe ju pyet me tej per numrin e pijeve, oret gjate te cilave i keni pire keto pije, peshen e trupit dhe gjinine tuaj.
Have you been drinking? Wolfram Alpha can estimate whether you can legally drive home. Ask it if you’re drunk and you’ll get a form asking for more information. Pasi te plotesoni keto do t’ju shfaqet perqindja e alkolit ne gjak dhe sasia e lejuar per te ngare makinen.

a jam i pire

 

8. Sa i shpeshte eshte emri juaj?

Fusni nje emer tek ky motor kerkimi dhe do te shfaqet sa popullor eshte ky emer, kjo zakonisht funksionon per emrat e huaj psh James.
Gjithashtu do t’ju shfaqet dhe nje grafik sa eshte perdorur ky emer nder vite. Po te doni mund te krahasoni dy emra me njeri tjetrin psh james vs kevin

sa i shpeshte eshte emri im

9. Indeksi i Mases Trupore

Shkruani body mass index ne wolfram alpha dha ai do tju paraqese nje formular tjeter. pasi te keni future peshen dhe gjatesine tuaj ai do te llogarise BMI ose indeksin e mases tuaj trupore dhe do tju tregoje nese jeni brenda vlerave normale.

indeksi i mases trupore

10. Zgjidhje e Fjale Kryqeve

Doni te gjeni fjale ne anglisht qe fillojne me nje germe te caktuar ose mbarojne me nje kombinim te cakuar germash ose te dyja bashke. Pyesni ne anglisht “words beginning with b and ending with ic

Keto ishin disa nga funksionet e Wolfram Alpha, ka dhe shume te tjera qe ne nuk i kemi permendur ne kete artikull. Ju ftoj te eksperimentoni me kete faqe dhe jam i bindur qe do te gjeni dicka qe do tua beje jeten me te lehte. Nese keni nje perdorim te caktuar per te cilin perdorni kete faqe ndajeni me te tjeret nepermet komenteve ketu poshte.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.