Edhe sa gjate do jetoje planeti yne

Shumica e njerezve jane te shqetesuar persa i perket rezervave te energjive qe na kane mbetur por sic tregohet edhe ne grafik ky eshte problemi me i vogel qe ne kemi. Problemi kryesor per te cilin te gjithe jemi te shqetesuar jane materialet qe ne perdorim per te bere gjera te ndryshme.

260512021


Energjia mund te shfrytezohet nga burime te pashtershme si dielli , era apo edhe deti. Por nderkaq eshte vene re dukshem se ne planetin Toke ndodhet nje sasi e limituar e elementeve -dhe c’eshte me e keqja- sjellja e ketyre materialeve nga planete te tjere do te provonte joprakticitetin tone me teknologjine e fundit(dhe teknologjine qe do te perdoret shekullin e ardhshem)

Nderkohe qe bakri i cili gjendet kudo perreth nesh,do te zhduket brenda 61 viteve ; antinomi -i perdorur gjeresisht per barnat mjekesore-do te soset per 20 vjet;nderkohe qe indiumi, rodiumi,platini dhe argjendi -te cilet jane te pranishem ne shume pajisje thelbesore te konsumit elektronik, s’do te mund t’i gjejme edhe per nje kohe shume te gjate. Keto gjykime jane te vlefshme vetem nese ne do te mund te manaxhonim te konsumonim gjysmen e asaj qe konsumojme sot.

Ne dhe femijet tane do te kemi vertet veshtiresi ne cuarjen e botes perpara nese nuk rrisim ritmin e riciklimit. Vetem nese nuk ndodh ndonje gje e jashtezakonshme si Hadron Collider qe te na shpjere ne dimensione dhe permasa te tjera apo te shkaterrohemi nga ndonje asteroid si Apophis obliterating apo cuarja nga dhomat e nendheshme e mumjeve te nazisteve dhe te na beje copa proshute te tereve.

I guess we will have to keep taking life one weekend at a time.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.