Fjalor Anglisht Shqip Online
Twitter
Facebook

Ngritja Kuantike (Quantum Levitation)

Po te shikoni kete video do ju duket si nje teknologji e ardhur nga Alienet, ky eshte nje eksperiment qe ka bere Universiteti i Tel-Aviv i cili demostron superpercjellesat kuantike te cilet bllokohen ne nje fushe magnetike.

Pershkrimi i eksperimentit:
Fillohet me nje cope kristal zafir i cili vishet me nje shtrese te holle (~1µm e trashe) materiali qeramik i cili quhet oksid i yttrium barium bakri (YBa2Cu3O7-x )
Shtresa e qeramikes nuk ka ndonje veti magnetike ne temperaturen e dhomes. Megjithate kur ajo ftohet poshte -185ºC materiali behet nje super percjelles, ajo percjell elektricitet pa rezistence dhe pa humbje energjie.

Superpercjellshmeria  dhe fusha magnetike nuk e pelqejne njera tjetren. Ku eshte e mundur superpercjellesi do ta deboje te gjithe fushen magnetike nga brenda. Ky quhet efekti Meissner. Ne rastin tone perderisa superpercjellesi eshte shume i holle, fusha magnetike e penetron ate. Megjithate ajo e ben kete penetrim ne sasi diskrete ( Kjo eshte Fizika Kuantike) te cilat quhen tubat e flukseve.
Levitation  field lines Ngritja Kuantike (Quantum Levitation)

Brenda cdo tubi fluksi magnetik superpercjellshmeria shkaterrohet lokalisht. Superpercjellesi do te te mundohet te mbaje tubat te ngecura ne zona te dobeta. Cdo levizje e superpercjellesit do te shkaktoje levizjen e  tubave te fluksit. Ne menyre qe kjo te parandalohet superpercjellesi ngelet i “ngecur” ne ajer.

 


Leave a Reply

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.